Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αντί καλωσορίσματος στο ανανεωμένο ιστολόγιο του "Φάρου"


Με αφορμή την ανανέωση του ιστολογίου του, ως επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης «Φάρος», θελήσαμε να μοιραστούμε μαζί σας τις παρακάτω σκέψεις, σ' ένα κείμενο, το οποίο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο φύλλο της 25ης Ιουνίου 2016 στην εφημερίδα "Σαμιακό Βήμα" με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών (26/6):


16 χρόνια δουλειάς στην κοινότητα δεν είναι και λίγα: Σεμινάρια, Ομάδες, Βιωματικά Εργαστήρια, Ομιλίες, Εκδηλώσεις, Συμβουλευτική σε ανθρώπους με θέματα εξάρτησης με στόχο την παραπομπή τους σε προγράμματα απεξάρτησης, Συμβουλευτική σε θέματα που αφορούν στην οικογένεια, τις σχέσεις με τα παιδιά. Λίγα δεν είναι ούτε τα ερωτηματικά,  όλα αυτά τα χρόνια, σχετικά με το τι θα μπορούσε να γίνει καλύτερα. Αυτά τα ερωτηματικά όμως είναι εκείνα που μας έχουν βοηθήσει να «αφουγκραζόμαστε», να προσπαθούμε, να συνεχίζουμε να μαθαίνουμε και τελικά να συν-σχετιζόμαστε με την κοινότητα και τον κάθε άνθρωπο χωριστά, με όρους δέσμευσης, σταθερότητας, εμπιστοσύνης, σεβασμού. Και είναι αυτή ακριβώς η σχέση που τροφοδοτεί εκ νέου την ανάγκη να γινόμαστε καλύτεροι για να μπορούμε να τη φροντίσουμε.

 Γιατί αυτό ακριβώς είναι και το νόημα της πρόληψης: Η φροντίδα. Φροντίζω τον εαυτό μου, τα όνειρα και τους στόχους μου, νοιάζομαι για τους άλλους,  φροντίζω τη σχέση μου μαζί τους. Ακούγεται, αλλά δεν είναι καθόλου απλό. Γιατί, για να είμαι σε θέση να φροντίσω τον εαυτό μου, θα πρέπει πρώτα να τον γνωρίσω: να αναγνωρίσω τις ανάγκες μου, να αποδεχτώ τις αδυναμίες και τις δυνατότητές μου, να αναγνωρίσω τα συναισθήματά μου και να μάθω να τα επικοινωνώ. Τότε μόνο ο νέος άνθρωπος θα μπορέσει να δημιουργήσει σχέσεις στον αντίποδα της μοναξιάς, της απόγνωσης, του εσωτερικού κενού. Αυτός είναι και ο βασικότερος στόχος της πρόληψης.

Τα σεμινάρια και οι ομάδες μας με τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τα παιδιά και τους νέους, τους επαγγελματίες που σχετίζονται μαζί τους, τις διάφορες συλλογικότητες, κινούνται στους άξονες της επικοινωνίας, της αυτοεκτίμησης, της αυτογνωσίας, με στόχο τη δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων που αφενός προ-λαμβάνουν τις α-νούσιες σχέσεις (εξαρτητικές συμπεριφορές), αφετέρου είναι απαραίτητες για τις σχέσεις «ΟΥΣΙΑΣ» (σχέσεις ζωής). Γιατί είναι αυτές οι σχέσεις που λειτουργούν σαν ασπίδα προστασίας στα δύσκολα, που μας παρακινούν να μην τα παρατάμε, που μας τροφοδοτούν με ανθεκτικότητα, που περιφρουρούν τα όνειρά μας.

Οι σημερινές δυσκολίες που βιώνουμε -σε όλα τα επίπεδα-  αποτελούν αφορμή να ψάξουμε κάτω από τη «φλούδα» της κρίσης -σύμφωνα με τον ποιητή- αναζητώντας παλιούς και νέους δεσμούς, διεξόδους και νέα αξιακά στηρίγματα. Κι όλα αυτά δεν μπορεί, παρά να νοηματοδοτούνται μέσα σε τέτοιες σχέσεις «ΟΥΣΙΑΣ».

Τολμάμε να πούμε ότι η σχέση του Φάρου με την κοινότητα είναι μια σχέση «ΟΥΣΙΑΣ». Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε εισπράξει την εμπιστοσύνη, την υποστήριξη, τη συμμετοχή, την εθελοντική προσφορά πολλών ανθρώπων και στα τρία νησιά μας, που, είτε ως μέλη ομάδων και σεμιναρίων, είτε ως άνθρωποι-κλειδιά σε  συλλογικότητες, είτε ως επαγγελματίες και στελέχη σε καίριες θέσεις, είτε ως άνθρωποι που εκπροσωπούν τους θεσμούς στον τόπο μας, είτε ως φορείς της αστικής εταιρίας του Φάρου, είναι πάντα εδώ. Νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τον καθένα από εσάς χωριστά. Ιδιαίτερα όμως, ευχαριστούμε τα μέλη των ομάδων για τις εμπειρίες, τις ανησυχίες, τις συγκινήσεις που μοιράστηκαν και για το ότι μας επέτρεψαν να τους γνωρίσουμε καλύτερα,  κάνοντάς μας συνοδοιπόρους στο ταξίδι της αυτογνωσίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βιωματικό Εργαστήριο για γονείς με θέμα την Οικογένεια και τη Σχολική Ζωή

Διαδραστικά Εργαστήρια για τα παιδιά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

H 26η Ιουνίου κάθε χρόνου έχει θεσμοθετηθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών. Για τα Κέντρα Πρόληψης σε όλη την Ελλάδα αυτή η μέρα είναι μια ακόμη αφορμή να πραγματοποιηθούν κι άλλες δράσεις,στις οποίες αναδεικνύονται όλα όσα συνιστούν την έννοια της Πρόληψης και όλα όσα προάγουν την Ψυχοκοινωνική Υγεία.  Με αφορμή λοιπόν αυτή την Παγκόσμια Ημέρα, την οποία εμείς αποκαλούμε "Ημέρα Πρόληψης", πρόκειται να πραγματοποιηθεί μια σειρά εκδηλώσεων με πρωταγωνιστές τα παιδιά (5-13 ετών) και κεντρικό μήνυμα για εφέτος "Εγώ, Εμείς, Οι Άλλοι, Όλοι: Η Πρόληψη είναι στο Συν και το Μαζί". Συγκεκριμένα προγραμματίζουμε 3 Εργαστήρια για τα παιδιά: Την Πέμπτη, 22/6/2017: Στον Μαραθόκαμπο, στις 11.00 π.μ.(πλατεία Λούγκα) και την ίδια μέρα το απόγευμα, στο Καρλόβασι, στις 7.00 μ.μ. (Πορφυριάδα). Τη Δευτέρα, 26/6/2017, στην πόλη της Σάμου (1ο Δημοτικό Σχολείο) στις 7.00 μ.μ. Τα παιδιά θα πρέπει να συνοδεύονται από τους γονείς τους, οι οποίοι άλλωστε μπορούν να συμμετέχουν μαζί με…

Ομάδα για εγκύους: «Φωτίζοντας το ταξίδι προς τη μητρότητα»