Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021

"Καλή και δημιουργική χρονιά" στη σχολική μας κοινότητα! Ο "Φάρος" ξεκίνησε με "Διαμεσολάβηση"

 

Η Επιστημονική ομάδα του Φάρου και το Διοικητικό του Συμβούλιο εύχεται "Καλή  και δημιουργική χρονιά" στους μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και ιδιαίτερα στα πρωτάκια που "συναντούν" το Δημοτικό σχολείο για πρώτη φορά....

Ευχόμαστε η φετινή σχολική χρονιά να  "κυλήσει" με ανοιχτά σχολεία, ενδιαφέρον, αναζωογονητικές  πρωτοβουλίες και χρήσιμες συνεργασίες. 

Ο "Φάρος" ξεκίνησε τις δράσεις του με την εκπαίδευση της Ομάδας διαμεσολάβησης που λειτουργεί στα γυμνάσια της πόλης της Σάμου. Κάθε χρονιά, το Σεπτέμβρη εκπαιδεύονται τα νέα μέλη της, με σκοπό να υποστηρίξουν το ρόλο του διαμεσολαβητή σε περιστατικά συγκρούσεων που θα προκύψουν και στα τρία σχολεία. Η Ομάδα Διαμεσολάβησης γεννήθηκε τη σχολική χρονιά 2014-15, με πρωτοβουλία του 2ου Γυμνάσιου της πόλης και μιας μικρής ομάδας καθηγητριών σε συνεργασία με το Φάρο. Στόχος ήταν και παραμένει, να εισαγάγουμε στο υπάρχον σχολείο μια διαφορετική αντίληψη αντιμετώπισης των συγκρούσεων μέσα από τη διαμεσολάβηση ομότιμων. Από τότε, η ομάδα έχει περάσει διάφορες φάσεις ανάπτυξης και  αποδιοργάνωσης, λόγω κλειστών σχολείων και καραντίνας.


Φέτος, ξεκινήσαμε με πολύ όρεξη και μια πολύ δυνατή ομάδα εφήβων γυμνασίου αλλά και των λυκειακών τάξεων του Μουσικού. Τα παιδιά εκπαιδεύτηκαν τα πρωινά της προηγούμενης εβδομάδας μέχρι και σήμερα  βιωματικά, σε δεξιότητες ενεργητικής ακρόασης, επίλυσης συγκρούσεων και διαχείρισης περιστατικών στο σχολείο. Είναι για μας σημαντικό στοιχείο το οποίο χρειάζεται να σημειωθεί  ότι οι έφηβοι μαθητές όταν θέλουν και επιθυμούν, δεσμεύονται, δείχνουν ενδιαφέρον, συνέπεια και θυσιάζουν  τις τελευταίες μέρες πρωινού ύπνου και βόλτας για να κάνουν κάτι για το σχολείο τους, εκτός σχολικού ωραρίου. Το γεγονός αυτό δημιουργεί προϋποθέσεις για μια πολύ καλή λειτουργία της ομάδας.

Καλή αρχή παιδιά!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εργαστήριο του "Φάρου" στο Καρλόβασι: "Οι σύγχρονες εξαρτήσεις στη ζωή των παιδιών μας"

  Tο Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας  Π.Ε Σάμου "Φάρος" πρόκειται να υλοποιήσει στο Καρλ...