Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

"Ο Τόπος γύρω μας και μέσα μας": Συνάντηση ομάδας Λογοτεχνίας και Πρόληψης (1/12/2022 )

"Πιο κάτω απ' όλα, χαμηλό το Θιάκι, στου πελάγου



Δεν είδα απ' την πατρίδα μου γλυκύτερο στον κόσμο."

Ομήρου Οδύσεια, Ι, 25-28 Μετάφραση Ζήσιμου Σίδερη 

Η φιλόξενη στέγη της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Καρλόβασι υποδέχτηκε και χθες 1/12/2022, την ομάδα Λογοτεχνίας και Πρόληψης, η οποία μάλιστα βρέθηκε και ενισχυμένη με νέα πρόσωπα. 


Θέμα  της συνάντησης "Ο Τόπος γύρω μας και μέσα μας". Στη νέα φάση της ομάδας που ξεκινά τα μέλη και όχι μόνο οι συντονιστές θα εισάγουν κείμενα. Έτσι ένα μέλος της ομάδας παρουσίασε ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη ("Μυθιστόρημα", "Κίχλη"...)  σε συνάρτηση με την βιογραφία του για την δυναμική του τόπου στα γραπτά του. 

Ένα άλλο μέλος μας διάβασε σπάνια παλιά κείμενα (Μανώλης Κιουρτσιδάκης και Μοναχός Σπυρίδων) για το Καρλόβασι και το λιμανάκι του Αη Νικόλα στα Κοντακέϊκα, για το πως επηρεάζει ο τόπος τους γράφοντες.  

Από τον "Φάρο" προτάθηκαν τα τραγούδια Πώς να σωπάσω μέσα μου"  (Ποίηση Κώστας Κινδύνης- μουσική Σταύρος Ξαρχάκος) και "Την εικόνα σου" (ποίηση  Μιχάλης Κατσαρός - μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος) με τραγουδιστή τον Νίκο Ξυλούρη, για να "εισχωρήσει" ακόμα περισσότερο η ομάδα στο πως οι εμπειρίες από τόπους, δημιουργούν έναν "τόπο" μέσα στους ανθρώπους. 

Αφού συζητήθηκε πως συνδέεται κανείς με όλο αυτό το υλικό, προτάθηκε μια βιωματική διαδικασία για το πως επηρεάστηκαν τα μέλη της ομάδας από "τόπους", οι οποίοι σχετίζονται όχι μόνο με τη γέννηση και την παιδική ηλικία, αλλά και άλλοι, τόποι από τους οποίους πέρασαν και το "αποτύπωμά" τους σήμερα,  το νιώθουν δυνατά μέσα τους. 



Ακούστηκαν συγκινητικές, αλλά και "δροσερές" ιστορίες, που πλούτισαν την σκέψη και την συζήτηση μας. 

Την επόμενη φορά περιμένει η ομάδα, έργα (ζωγραφιές, ποιήματα, διηγήματα κλπ) που έχουν έμπνευση από αυτό το ταξίδι.

  




 

κλείσαμε με το τραγούδι: 

 «Κυκλάμινο-κυκλάμινο στου βράχου τη σχισμάδα

Πού βρήκες χρώματα κι ανθείς πού μίσχο και σαλεύεις

Μέσα στο βράχο σύναξα το γαίμα στάλα-στάλα

Μαντήλι ρόδινο έπλεξα κι ήλιο μαζεύω τώρα»

του Μίκη Θεοδωράκη, σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, που ίσως είδε και τα Κυκλάμινα (έχουμε πολλά!) στους βράχους γύρω από το Καρλόβασι στις βόλτες του.

Σαν το Κυκλάμινο μπορούμε να φροντίζουμε και εμείς "το μέσα μας" και να δημιουργούμε!


Επόμενη συνάντηση στις 14/12/2022 και ώρα 6,30 μ.μ. με θέμα ο "δρόμος της εξέλιξης".  




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολική Διαμεσολάβηση - ένας τρόπος να επιδιώκουμε επανορθώσεις και λύσεις σε συγκρούσεις μεταξύ των μαθητών.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες από το 2  Γυμνάσιο Σάμου προπονούνται στη Σχολική διαμεσολάβηση, μαζί με τους υπεύθυνους /ες καθηγητές και καθηγ...