Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

Υλοποιήθηκε το βιωματικό εργαστήρι Λογοτεχνίας και Πρόληψης στο Καρλόβασι στις 31.01.23

Ανεβάζοντας Θεατρικό Έργο του Αλέξη Σεβαστάκη στο Θέατρο Τέχνης
Κάρολος Κουν, Αλέξης Σεβαστάκης, Μίμης Κουγιουμτζής.
http://www.openarchives.gr


Υλοποιήθηκε το βιωματικό εργαστήρι Λογοτεχνίας και Πρόληψης στο Καρλόβασι στις 31.01.23 και στην φιλόξενη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Αιγαίου ("Χατζηγιάνειο")

Θέμα της Συνάντησης: "Η Πόλη, τα τείχη και οι πύλες της, στη ματιά μας και την συνείδησή μας".

(Βιωματική Συνάντηση με τον συμπολίτη μας Αλέξη Σεβαστάκη) 

Αρχικά έγινε μια εισαγωγική συζήτηση πάνω σε δύο ποιήματα : Το εμβληματικό "Τείχη"   του Κ.Π. Καβάφη και το "Ένα ποίημα είναι μια πόλη" του Charles Bukowski. Ακολούθησε μια μικρή συζήτηση στην ολομέλεια για την πόλη που σε κλείνει μέσα σε τείχη και την πόλη που κάθε μέρα στις πύλες της δέχεται και εξάγει όλη αυτή τη πολιτισμική ροή που "περιγράφει" ο Μπουκόφσκι.  

Έπειτα η Κουβέντα επικεντρώθηκε στην βιωματική συνάντηση με τον Αλέξη Σεβαστάκη, ως έναν Πολίτη της Πόλης - Καρλόβασι που "έπιασε" αυτή την ροή, την επεξεργάστηκε και την "έβγαλε έξω από τις πύλες της" με την δική του ταυτότητα, συνταιριάζοντας την με άλλες "ροές" στις οποίες "εισήλθε". Έτσι καλείται να κάνει κάθε άνθρωπος, ανεξάρτητα αν "καταγράφει" με λόγο ή άλλα δημιουργήματα, ή απλά ζώντας μέσα στην Κοινότητα. 

Οι άνθρωποι συνεχίζουν να υπάρχουν μέσα από τα δημιουργήματα τους. Έτσι η  ομάδα, αφού κατέθεσε τις ζωντανές, προφορικές μνήμες της από τον Άνθρωπο- Συγγραφέα  Αλέξη Σεβαστάκη*  είδε οπτικοακουστικό  υλικό της ΕΡΤ με τον συγγραφέα και  διάβασε λογοτεχνικά του κείμενα ("Σφαγείο"), οραματίστηκε τον "σοφό της μικρής μας πόλης" σε μικρές ομάδες:

"Ο Σοφός της μικρής μας πόλης" είναι κάποιας ηλικίας. Έχει ταξιδέψει. Επαναστάτης του πνεύματος. Αντισυμβατικός κι ελεύθερο πνεύμα. Είναι απλός κι αυτάρκης. Δεν έχει ανάγκη να βρίσκεται με άλλους απλά για να πάρει επιβεβαίωση. Συχνά εκφράζει την αντίθεσή του στα τεκταινόμενα  μέσω της σιωπής του. Βρίσκεται σε ανώτερο πνευματικό επίπεδο. Έχει χιούμορ και είναι εξερευνητής της ζωής. Οραματίζεται και βλέπει μακριά. Είναι καλλιτεχνική φύση."

Μαρία Γ., Μαρία Π, Άντζελα Α,   Μαρία Γ. 

"Ο Σοφός μιας μικρής πόλης" είναι και ο άνθρωπος που σαν παραμυθάς λέει ιστορίες από το παρελθόν, φέρνοντας τες στο σήμερα. Μπορεί να είναι ο ελεύθερος άνθρωπος που δεν διστάζει να πει τις αλήθειες που αντιλαμβάνεται στην μικρή του κοινωνία και οι συμβιβασμένοι δεν τολμούν να αρθρώσουν. Μπορεί να είναι ο παππούς ή η γιαγιά μας, που έχουν συσσωρεύσει τη πείρα της ζωής και την μεταφέρουν στους νεότερους". 

 Δημήτρης, Άννα, Αγγέλα 

"Ο Σοφός της μικρής μας πόλης" είναι ευκολοπλησίαστος, προσιτός. Μπορεί να μεταδώσει τη γνώση του. Αποπνέει το φως . Είναι "κουλτουριάρης", αλλά μπορεί να δημιουργήσει προβληματισμό πάνω σε διάφορα θέματα, να "ανοίγει πόρτες ή δρόμους", να προκαλεί συζητήσεις που οδηγούν σε αυτογνωσία. Δίνει Φως στις σκιές. Είναι απλός στην ομιλία και προσηνής, έτσι δρα σαν "βουκέντρα". Μα βοηθά να ξεφεύγουμε από τους τυπικούς κανόνες, τα στερεότυπα. Επικοινωνεί με τον κόσμο. "

Πόπη, Κική, Σμαρούλα, Σταυρίτσα,  

 "Ο Σοφός της μικρής μας πόλης" είναι συγκροτημένο άτομ, με όραμα. ένας ώριμος άνθρωπος με εμπειρία  ζωής, πολυδιαβασμένος, καλλιεργημένος. Ένας άνθρωπος που δεν αναλώνεται σε ανούσιες σχέσεις, έτσι ώστε να ωφεληθεί και να ωφελήσει τα άτομα με τα οποία συναναστρέφεται. Ένας "φάρος" έμπνευσης. 

 Ιωάννα, Μαρία, Θανάσης, Βάσω 

 

Χρησιμοποιώντας ένα θεατρικό έργο του συγγραφέα το "Ταξίδι Εργασίας" και η ομάδα σήμερα θεώρησε ότι κάνει ένα ταξίδι εργασίας στις πολιτισμικές "ροές" της Πόλης που ζει και στην Ιστορία και στο τώρα . 




Αλέξης Σεβαστάκης (1925-1999), Βιογραφικό και Εργογραφία 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολική Διαμεσολάβηση - ένας τρόπος να επιδιώκουμε επανορθώσεις και λύσεις σε συγκρούσεις μεταξύ των μαθητών.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες από το 2  Γυμνάσιο Σάμου προπονούνται στη Σχολική διαμεσολάβηση, μαζί με τους υπεύθυνους /ες καθηγητές και καθηγ...