Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023

«Μοναξιά»

 Ολοκληρώθηκε μια ακόμα συνάντηση της Ομάδας Λογοτεχνίας και Προαγωγής της Ψυχο-Κοινωνικής Υγείας Καρλοβάσου, στην φιλόξενη στέγη της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.  




Η φιλοξενούμενη Λογοτέχνης κα. Έρη Ρίτσου μας διάβασε ένα διήγημά της από την συλλογή της «Γιατρός Επαρχίας» . Η ομάδα, αφού συζήτησε  στην ολομέλεια το υλικό που έβγαινε μέσα από το διήγημα για τη μοναξιά μαζί με τη συγγραφέα…

Α. σε δυάδες μοιράστηκε μια εμπειρία μοναξιάς και

Β. σε τετράδες κλήθηκε να φανταστεί την συνέχεια της ζωής του μοναχικού ήρωα αν, υπήρχε ένα γεγονός που θα τάραζε την κανονικότητα που είχε πάρει η ζωή του. Δηλαδή να συνεχίσει το διήγημα.

Γ. Να συζητήσει για την διαφορά μοναχικότητας και μοναξιάς και να συζητήσει για το αν τυχόν υπάρχουν είδη μοναξιάς.

Η Ομάδα μίλησε για την μοναξιά που επιβάλλουν εξουσιαστές , έτσι ώστε με την έλλειψη επικοινωνίας να κυριαρχήσει ο Λόγος τους: "Υπάρχει πολλή φασαρία στο μυαλό των ανθρώπων..." "Με την κυριαρχία της εικόνας έχει χαθεί ο ειρμός στη σκέψη"   .

Μίλησε όμως και για την υπαρξιακή μοναξιά. Τα γηρατειά, όταν "φεύγουν" σιγά - σιγά οι αγαπημένοι σου. 

Τέλος συζητήθηκε ότι όταν κάνει "κανείς καλή παρέα με τον εαυτό του", δεν σημαίνει ότι δεν είναι "κοινωνικός άνθρωπος", απλά επιλέγει όταν είναι σημαντικό για τον εαυτό του και τους άλλους να βρεθεί μαζί τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρεμβάσεις του Κέντρου Πρόληψης σε Ικαρία και Φούρνους.

 Δελτίο Τύπου 24/4/2024 Η Επιστημονική Ομάδα του «Φάρου» 18 & 19 Απριλίου 2024 υλοποίησε δράσεις για την σχολική και ευρύτερη κοινότητα ...