Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024

Συμμετοχή Στελέχους του Κέντρου Πρόληψης Σάμου σε Ημερίδα και βιωματικό εργαστήριο του Κ.Π. Πιερίας


Το στέλεχος του "Φάρου" Αλέξανδρος Σταθακιός, ταξίδεψε στην Κατερίνη φιλοξενούμενος του αδελφού Κέντρου Πρόληψης Π.Ε. Πιερίας "Άτρακτος" για να μεταφέρει την εμπειρία της Ομάδας Λογοτεχνίας και Προαγωγής της Υγείας Καρλοβάσου και του υλικού που παρήγαγε πέρυσι "Στον κήπο της βιβλιοθήκης"

Το Σάββατο 2 Μαρτίου 2024 με την ευγενή φιλοξενία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κατερίνης στον χώρο του, πραγματοποιήθηκε το 3ωρο Εργαστήριο με θέμα «Πρόληψη και Τέχνη», που απευθύνθηκε στους ανθρώπους που ασχολούνται με την τέχνη και τη θεωρούν αποτύπωση της ψυχικής δυναμικής. 




Ειδικότερα, απευθυνόταν σε ανθρώπους της τέχνης που εργάζονται με παιδιά και νέους και τους εκπαιδευτικούς που επιλέγουν την τέχνη ως μέσο για την συναισθηματική ενίσχυση των μαθητών τους.

Σκοπός του εργαστηρίου ήταν οι συμμετέχοντες, αξιοποιώντας εναύσματα από λογοτεχνικά κείμενα, να αναπτύξουν τη δημιουργική τους φαντασία σχετικά με τη δική τους ζωή και ένα «εναλλακτικό σενάριο» για τη συνέχειά της και αυτό το βίωμα του εργαστηρίου να μπορέσουν να το αξιοποιήσουν στο πεδίο της εργασίας τους.

Συμμετείχαν συνολικά 27 ενδιαφερόμενοι, με διάφορες ειδικότητες και ασχολούμενοι όλοι τους με διάφορες μορφές τέχνης.

Όπως γράφει η ανακοίνωση του Κ.Π. Πιερίας "Μέσω της βιωματικής διαδικασίας, άνθρωποι, οι περισσότεροι εντελώς άγνωστοι μεταξύ τους κατάφεραν με τη βοήθεια του συντονιστή να παρουσιάσουν τον εαυτό τους, να συνεργαστούν σε δυάδες και έπειτα τετράδες και να παρουσιάσουν στην ολομέλεια τις σκέψεις τους, τα συναισθήματά τους, τις οπτικές τους, έτσι όπως αυτές προέκυψαν μέσω της ανάγνωσης και συζήτησης κοινών λογοτεχνικών κειμένων που τους είχαν διανεμηθεί. 

Η ανατροφοδότηση των συμμετεχόντων ήταν εξαιρετικά θετική, αναφέροντας υψηλή ικανοποίηση τόσο για το θέμα όσο και για τη διαδικασία και το κλίμα που διαμορφώθηκε στην ομάδα. Αποτέλεσε έκπληξη για όλους το πώς η τέχνη γενικώς έχει τη δύναμη να φέρνει τους ανθρώπους σε αλληλεπίδραση, να φανερώνει ανάμεσά τους ποικίλες οπτικές για το ίδιο θέμα και να δίνει την αίσθηση του μοιράσματος και της οικειότητας, βασικά στοιχεία που διαμορφώνουν και εξασφαλίζουν την αίσθηση του ανήκειν σε μία κοινότητα."


Η παρουσία του συναδέλφου μας ολοκληρώθηκε την Κυριακή 3 Μαρτίου 2024  στην Ημερίδα με τίτλο «Προσεγγίσεις και παρεμβάσεις πρόληψης στην κοινότητα» που πραγματοποιήθηκε  Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Κατερίνης. Ο Αλέξανδρος Σταθακιός παρουσίασε την εισήγηση "Πρόληψη και Τέχνη"  

Στην ίδια ημερίδα παρουσιάστηκαν επίσης και τα παρακάτω θέματα: 

«Νεανική παραβατικότητα», από τον κ. Στράτο Γεωργούλα, Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου και εγκληματολόγο. 

«Κριτικές προσεγγίσεις της δουλειάς στην κοινότητα. Θεωρητικές αρχές και πρακτικές εφαρμογές στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων» από τον κ. Σωτήρη Λαϊνά, ψυχολόγο PhD, υπεύθυνο στο Πρόγραμμα Παραγωγής Αυτοβοήθειας ΑΠΘ

«Ο Αθλητισμός ως μέσο πρόληψης ανάπτυξης εξαρτητικών συμπεριφορών»  από τον κ. Παναγιώτη Γεωργάκα, νευρολόγο – ψυχίατρο, Συν. Δ/ντη ΕΣΥ, πρώην επιστημονικά υπεύθυνο του προγράμματος απεξάρτησης «Αργώ»


Περισσότερα για την ημερίδα μπορείτε να διαβάσετε στο δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας "Ολύμπιο Βήμα" 

Ευχαριστούμε την Πρόεδρο του Κέντρου Πρόληψης και συνάδελφο Τριανταφυλλιά Σίμου, την Επιστημονικά Υπεύθυνη Σοφία Σαβινίδου, Ψυχοπαιδαγωγό καθώς τα στελέχη Πόπη Γκανά, ψυχολόγο, Ανδριάνα Μασιάλα, Κλινική Ψυχολόγο, Νίκο Μπέη, Κοινωνιολόγο για την πρόσκληση και την ευκαιρία που μας έδωσαν να παρουσιάσουμε την δουλειά μας. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρεμβάσεις του Κέντρου Πρόληψης σε Ικαρία και Φούρνους.

 Δελτίο Τύπου 24/4/2024 Η Επιστημονική Ομάδα του «Φάρου» 18 & 19 Απριλίου 2024 υλοποίησε δράσεις για την σχολική και ευρύτερη κοινότητα ...