Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

«Αρμενίζοντας στο Πέλαγος»: Καλοκαιρινά Βιωματικά Εργαστήρια για εφήβους 11 έως 14 ετών στην πόλη της Σάμου

Αγαπητοί γονείς,

Ο «Φάρος» σχεδιάζει για τον μήνα Ιούλιο έναν κύκλο βιωματικών εργαστηρίων για προ-έφηβους και έφηβους, ηλικίας από 11 έως 14 ετών με στόχο την αναγνώριση και επεξεργασία των συναισθημάτων τους, τη δύναμη και τη χαρά της συνεργασίας, την ενίσχυση της εικόνας εαυτού και αυτοπεποίθησης.


Τα εργαστήρια θα πραγματοποιούνται στον Πολυχώρο του «Φάρου» στην πόλη της Σάμου με έναρξη την Παρασκευή, 5/7/2024. Ο κύκλος των εργαστηρίων υπολογίζεται να ολοκληρωθεί σε 6 συναντήσεις, δίωρης διάρκειας η καθεμία, με συχνότητα δυο φορές την εβδομάδα. Οι ακριβείς ημερομηνίες των υπόλοιπων συναντήσεων θα καθοριστούν στην πρώτη συνάντηση.

Σας προτείνουμε να ενημερώσετε τα παιδιά σας και να τα προτρέψετε να συμμετάσχουν. Η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις του Κ.Π. "Φάρος" είναι δωρεάν.

Για δηλώσεις συμμετοχής ή οποιαδήποτε άλλη διευκρίνηση, επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 22730.23443, 8.30-2.30 μ.μ., καθημερινές. Λόγω του περιορισμένου αριθμού των συμμετεχόντων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Υπεύθυνος δράσης: Αλέξανδρος Σταθακιός.

Περισσότερες πληροφορίες για τα Βιωματικά Εργαστήρια

Η εμψύχωση ομάδων παιδιών κι εφήβων μέσω βιωματικών μεθόδων προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία για την ανάπτυξή τους σε μια αναπτυξιακή περίοδο μεγάλων αλλαγών. Στα πλαίσια των βιωματικών εργαστηρίων υποστηρίζεται η  εξωτερίκευση και το μοίρασμα των σκέψεων, των αναγκών και των συναισθημάτων των μελών της ομάδας. Καλλιεργείται κλίμα ομαδικότητας, συνεργασίας και αποδοχής της διαφορετικότητας του άλλου.

Δεξιότητες που καλλιεργούνται:

·   Η αναγνώριση και η διαχείριση των συναισθημάτων τους. 

·  Η ενσυναίσθηση.

·   Η ενίσχυση της επικοινωνίας, της συνεργασίας και της ομαδικότητας.

·   Η βελτίωση της ικανότητας διαχείρισης συγκρούσεων.

·   Η προώθηση της αυτοεκτίμησης και της αυτογνωσίας.

·   Η  δημιουργική έκφραση.

Ως προς τη βιωματική διαδικασία αξιοποιούνται:

·  Το θεατρικό παιχνίδι και άλλες εικαστικές δραστηριότητες (ζωγραφική, χειροτεχνία, μουσική) για την έκφραση συναισθημάτων και την ανάπτυξη της φαντασίας.

· Η ενεργός συμμετοχή των παιδιών σε σενάρια ρόλων που αναπαριστούν καθημερινές καταστάσεις.

·    Δραστηριότητες που απαιτούν συνεργασία και επικοινωνία, όπως ομαδικά παιχνίδια.

·    Δομημένα παιχνίδια που προωθούν την επίλυση προβλημάτων και την κριτική σκέψη.

Η δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου τα παιδιά αισθάνονται ασφαλή, αποδεκτά και ελεύθερα να εκφραστούν είναι κρίσιμη για την επιτυχία της ομάδας. Σημαντική είναι επίσης η συνεχής παρακολούθηση και προσαρμογή των δραστηριοτήτων ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των παιδιών. 

Το επιστημονικό προσωπικό του «Φάρου» έχει λάβει εξειδικευμένες επιμορφώσεις/σεμινάρια καθώς και συνεχιζόμενη επιστημονική εποπτεία  προκειμένου να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στον ρόλο του εμψυχωτή τέτοιων ομαδικών δράσεων.

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκδήλωση με θέμα: "Φαινόμενα Βίας στη Σχολική Κοινότητα: Δυνατότητες Πρόληψης και Αντιμετώπισης"

Το Κέντρο Πρόληψης Π.Ε. Σάμου "Φάρος" και η ΕΛΜΕ Σάμου διοργανώνουν ημερίδα με θέμα "Φαινόμενα Βίας στη Σχολική Κοινότητα - ...