Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Ολοκλήρωση των παρεμβάσεων του "Φάρου" στα Δημοτικά Σχολεία της Σάμου


Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Σάμου "Φάρος" ολοκλήρωσε τις δράσεις του στα Δημοτικά Σχολεία των νησιών μας σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς των σχολείων και τις Διευθύνσεις τους.
Τα περισσότερα από τα προγράμματα που υλοποιήσαμε φέτος βασίζονταν στο υλικό "Το Δέντρο της Ζωής", μία προσέγγιση υποστηρικτικής εργασίας με ομάδες παιδιών, εμπνευσμένη από την αφηγηματική συμβουλευτική.
Τα παιδιά σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς της τάξης τους ενισχύθηκαν στο να μοιραστούν τις δεξιότητές τους και τα όνειρά τους αλλά και να συζητήσουν σχετικά με τους κινδύνους και τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσουν και το πως μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα αυτές τις δυσκολίες.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο μετονομάσαμε με τα παιδιά σε "Καραβάκι της Ζωής" ολοκληρώθηκε σε τέσσερις δίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις και υλοποιήθηκε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο της Πόλεως Σάμου (Δ1, Δ2 τμήματα), στο Δημοτικό Σχολείο Νέου Καρλοβάσου (Α2, Γ1 τμήματα), στο Δημοτικό Μεσαίου Καρλοβάσου (Β τάξη) και στο Δημοτικό Όρμου Καρλοβάσου (Α, Β τάξεις).
Αναλυτικότερα, οι μαθητές στην πρώτη συνάντηση ζωγράφισαν ο καθένας το δικό του καραβάκι. Σ' αυτό έβαλαν για πανιά τα όνειρά τους, το σκαρί τους ήταν όλα όσα θεωρούν ότι αντικατοπτρίζουν τις δικές τους δεξιότητες και ικανότητες στη ζωή, έβαλαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα στο ταξίδι τους με το καραβάκι και μοιράστηκαν πράγματα που τους κάνουν χαρούμενους, όπως τα παιχνίδια τους αλλά και τα συναισθήματα που εμπλουτίζουν τις ζωές τους από τις κοντινές διαπροσωπικές τους σχέσεις.
Στη Δεύτερη συνάντηση είχαμε την ευκαιρία να δούμε την ομάδα τάξη, δηλαδή τα πολλά καραβάκια μαζί... συζητήσαμε πως είναι να είμαστε τόσα πολλά και διαφορετικά καραβάκια μαζί σε ένα λιμάνι, αναφερθήκαμε στα κοινά πράγματα που μπορεί να βρούμε αλλά και σε πολλά άλλα τα οποία παρόλό που γνωριζόμασταν αρκετά καλά δεν είχαμε μάθει για κάποιον συμμαθητή μας. Όλοι συμφωνήσαμε ότι μπορούμε να είμαστε όλοι μαζί στην τάξη χαρούμενοι όταν ακούμε και σεβόμαστε τις ανάγκες και τις ικανότητες των άλλων.
Στην Τρίτη συνάντηση επικεντρωθήκαμε στις δυσκολίες που μπορεί να έρθουν στην πορεία μας είτε ως μαθητές αλλά και ως παιδιά. Ακούστηκαν σκέψεις και προβληματισμοί των παιδιών τόσο για τις μεταξύ τους σχέσεις όσο και για τους κινδύνους γενικότερα. Στη συνέχεια προσπαθήσαμε να μοιραστούμε από τη δική τους εμπειρία εκείνους τους τρόπους και στάσεις που μπορεί να βοηθούν στο να ανταποκρίνονται και να αντιμετωπίζουν καλύτερα τους κινδύνους και τις δύσκολες ή δυσάρεστες καταστάσεις που πιθανόν να βρουν στην πορεία της ζωής τους με τα καραβάκια που είχαν φτιάξει.
Το κλείσιμο των συναντήσεων, ήταν η ευκαιρία να συζητήσουμε πλέον σφαιρικά όλα όσα είχαμε δει και να δώσουμε σε κάθε μαθητή από ένα έντυπο ενθύμιο με τα όνειρα, τις επιδεξιότητες και όλα όσα εξέφρασε θετικά μέσα σε αυτές τις συναντήσεις με τη συμμετοχή του.
Θα θέλαμε για άλλη μία φορά να ευχαριστήσουμε τους διευθυντές των σχολείων που είναι σύμμαχοι της συνεργασίας και της διασύνδεσης του σχολείου και των μαθητών με το πνεύμα της πρόληψης και της προαγωγής των διαπροσωπικών σχέσεων. Συγκεκριμένα, τη Διευθύντρια του 1ου Δημ. Σχολείου Σάμου, κα. Βάσω Γεωργουλοπούλου, τη Διευθύντρια του Δημ. Σχολείου Όρμου Καρλοβάσου, κα. Μαρία Φούσκα-Βονδικάκη, τη Διευθύντρια του Δημ. Σχολείου Μεσαίου Καρλοβάσου, κα. Μαρία Μπαρμπάκη και το Διευθυντή του Δημ. Σχολείου Νέου Καρλοβάσου, κ. Φανούρη Κουκούλη.
Επίσης, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους εκπαιδευτικούς των τάξεων που συνέβαλαν με την ενεργό συμμετοχή τους στις συναντήσεις και είναι κοντά στα παιδιά καθημερινά συμβάλλοντας και έχοντας τη θέληση να φροντίσουν και να ενισχύσουν τις δεξιότητες και την υλοποίηση των ονείρων των μαθητών.
Από το 1ο Δημ. Σχολείο Σάμου
Δ1: κ. Δημήτρης Παπαεμμανουήλ
Δ2: κα. Σοφία Μαλάνου
Από το Δημ. Σχολείο Νέου Καρλοβάσου
Α2: κα. Αλεξάνδρα Κουζιώρτη
Γ1: κ. Νίκος Κατσιγιάννης
Από το Δημ. Σχολείο Mεσαίου Καρλοβάσου
Β: κ. Κώστας Σταθάκης
Από το Δημ. Σχολείο Όρμου Καρλοβάσου
Α: κα. Μαρία Πουρλιάκα
B: κα. Σπυριδούλα Δάφνου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συναντήσεις Ευαισθητοποίησης στην Κοινότητα της Ικαρίας

  Με αφορμή βίαια περιστατικά στην κοινότητα του νησιού μας, αλλά και διάφορες βίαιες και επιθετικές συμπεριφορές που κατά καιρούς εκδηλώνον...