|
3η συνάντηση: αφίσα ομάδας υπερκαταναλωτισμού |
Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. "Φάρος" υλοποίησε βραχεία παρέμβαση στο τμήμα Α2 στα πλαίσια του μαθήματος Project - Ερευνητικές εργασίες σε συνεργασία με την διεύθυνση του ΓΕΛ Σάμου και με τον εκπαιδευτικό κ. Αλεξιάδη Γιώργο.
Στα πλαίσια του συγκεκριμένου μαθήματος οι 22 μαθητές του Α2 μαζί με τον εκπαιδευτικό σε εβδομαδιαία βάση προσέγγισαν θέματα που αφορούσαν τις εξαρτήσεις σε έξι διαφορετικά στάδια κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής χρονιάς.
Ύστερα από επιλογή των ίδιων των μαθητών μαζί με τον εκπαιδευτικό χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες.
Συγκεκριμένα:
1. διαδίκτυο, κινητά, ταμπλετ
2. αλκοόλ, κάπνισμα, ουσίες
3. τυχερά παιχνίδια, τζόγος, gambling
4. υπερκαταναλωτισμός
5. συναισθηματικές εξαρτήσεις
Η πρώτη συνάντηση με στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης υλοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου. Ο στόχος ήταν κάθε μήνα να είμαστε σε επαφή με την ομάδα τάξη στα διαφορετικά στάδια της εκπαιδευτικής πορείας τους στο Project.
|
3η συνάντηση: αφίσα ομάδας συναισθηματικών εξαρτήσεων |
Στην πρώτη συνάντηση οι μαθητές ήθελαν να μάθουν τις δράσεις που επιτελεί το Κέντρο Πρόληψης, τις ομάδες πληθυσμού στις οποίες απευθυνόμαστε και στη συνέχεια μαζί με τον εκπαιδευτικό του σχολείου κατευθύναμε την πρώτη συνάντηση με βιωματικό τρόπο στις εξαρτήσεις.
Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τα στάδια των εξαρτήσεων και τα αίτια που μπορούν να επηρεάσουν κάποιον ώστε από τον πειραματισμό και την περιέργεια να περάσει στην αναζήτηση, την εξάρτηση και τον εθισμό. Η συζήτηση έκλεισε με ένα μικρό βίντεο που έδειχνε το πέρασμα των σταδίων.
|
3η συνάντηση: αφίσα ομάδας τυχερών παιχνιδιών, τζόγου, gambling |
Στη δεύτερη συνάντηση, την Τετάρτη 13 Μαρτίου, οι μαθητές μαζί με τον εκπαιδευτικό είχαν δημιουργήσει ερωτηματολόγια που μοίρασαν σε μαθητές του σχολείου και βρεθήκαμε μαζί τους για την κοινοποίηση και ανάλυση των αποτελεσμάτων που είχαν βρει.
Σε αυτή τη συνάντηση οι μαθητές ενημερώθηκαν και για τον τρόπο που γίνονται ανάλογες έρευνες από το Κέντρο Πρόληψης σε συνεργασία με το ΕΠΙΨΥ και τον ΟΚΑΝΑ. Συγκεκριμένα, ενημερώθηκαν πως οι μαθητές των σχολείων μας συμμετέχουν κάθε τέσσερα χρόνια στην Πανευρωπαϊκή έρευνα ESPAD, έμαθαν τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας για την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου.
Αξιοσημείωτο είναι πως τα δεδομένα (αποτελέσματα) των μαθητών του τμήματος Α2 μας έδιναν μία ανάλογη τάση της εμπειρίας μας όντας σε επαφή με μαθητές σχολείων σε όλα τα μέρη της Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων. Επίσης, τους ενημερώσαμε οτι και φέτος ολοκληρώνεται η έρευνα ESPAD στην οποία συμμετέχουν μαθητές από όλα τα σχολεία των νησιών μας.
Τα αποτελέσματα της έρευνας ESPAD θα τα έχουμε στη διάθεσή μας από τη νέα εκπαιδευτική χρονιά και θα είμαστε σε θέση να συγκρίνουμε τα δεδομένα παρατηρώντας τις νέες τάσεις. Κλείσαμε τη δεύτερη συνάντηση έχοντας τις έρευνες και το μάθημα του Project ως ένα ακόμη εργαλείο πρόληψης των εξαρτήσεων στο μαθητικό πληθυσμό.
|
3η συνάντηση: αφίσα ομάδας διαδικτύου, κινητών, ταμπλετ |
Στην τρίτη συνάντηση, την Τετάρτη 10 Απριλίου, οι μαθητές δημιούργησαν τις αφίσες που θα παρουσίαζαν στο τέλος του μαθήματος Project - Ερευνητικές Εργασίες στο ΓΕΛ Σάμου.
|
3ησυνάντηση: αφίσα ομάδας αλκοόλ, καπνίσματος, ουσιών |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου