Η ιστορία ξεκινάει κάπως έτσι....
Το 2015 μια ομάδα καθηγητριών του 2ου Γυμνασίου Σάμου, οραματίστηκε έναν διαφορετικό τρόπο επίλυσης των συγκρούσεων μέσα στο σχολικό περιβάλλον.
Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η πρώτη Ομάδα Διαμεσολάβησης στη Σάμο, με την παράλληλη συμμετοχή καθηγητριών και μαθητών, οι οποίοι εξοικειώθηκαν με τα βήματα της Διαμεσολάβησης .
Μια εκπαιδευμένη ομάδα παιδιών εξασφαλίζει το κατάλληλο πλαίσιο - διαδικασία, ώστε να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση ανάμεσα στους μαθητές που έχουν τη διαφωνία, σύγκρουση, παρεξήγηση.
Οι εκπαιδευτικοί έχουν την εποπτεία των περιστατικών αλλά δεν είναι παρόντες τη στιγμή της διαμεσολάβησης.
Η επίλυση προκύπτει από και ανάμεσα σε συνομηλίκους.
Η συμμετοχή στην ομάδα είναι ένας τρόπος να μαθαίνουμε παίζοντας, σε μικρές ομάδες, βιωματικά. Προσεγγίζουμε τον τρόπο που κατανοούμε και επιλύουμε τις συγκρούσεις στη ζωή μας, συνυπάρχουμε, μοιραζόμαστε ανησυχίες, ενδιαφέροντα, επιθυμίες και όνειρα, Μπαίνουμε ο ένας στη θέση του άλλου, μαθαίνουμε να ακούμε ενεργητικά, καταλαβαίνουμε ότι η βία δεν είναι ο μόνος τρόπος να επιλύουμε τις διαφορές μας. Ως μέλη μιας ομάδας είμαστε πιο δυνατοί και πιο αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε ένα διαφορετικό κλίμα στο σχολείο μας.
Η ιδέα και η φιλοσοφία της Διαμεσολάβησης είναι κολλητική!
Το 2017 στο ΕΠΑΛ στο Βαθύ έγινε αντίστοιχη προσπάθεια, με τη στήριξη και τη βοήθεια του Διευθυντή και των καθηγητών που συμμετείχαν στην ομάδα.
Πριν λίγο καιρό ο Σύλλογος καθηγητών ΕΠΑΛ, παρακολούθησε μια "στημένη" διαμεσολάβηση από την ομάδα, ώστε να καταλάβει τη διαδικασία και να δει το αποτέλεσμα. Ο σύλλογος προσκλήθηκε να στηρίξει την ιδέα και έτσι από τον Σεπτέμβρη, η Διαμεσολάβηση επιδιώκει να αποτελεί έναν ισότιμο τρόπο του σχολείου στην αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων.
Ομάδα Διαμεσολάβησης ΕΠΑΛ Σάμου |
Σήμερα έχουμε τη χαρά να ξεκινάμε την καθιερωμένη "καλοκαιρινή πενθήμερη εκπαίδευση" των παιδιών του Γυμνασίου στα βήματα της Διαμεσολάβησης.
Μόνο που η χαρά μας είναι τριπλή καθώς η ομάδα πλέον αποτελείται από μαθητές και καθηγήτριες και των τριών γυμνασίων που μοιράζονται την ίδια αυλή.
Το 2ο Γυμνάσιο , το 1ο Γυμνάσιο και το Μουσικό Γυμνάσιο επιχειρούν φέτος μια κοινή εκπαίδευση, μια κοινή ανακάλυψη νέων μεθόδων , ένα κοινό παιχνίδι μέσα από το οποίο έχουμε όλοι εμείς που συμμετέχουμε να μάθουμε.
Πρώτη μέρα της εκπαίδευσης για την Ομάδα διαμεσολάβησης του 1ου, 2ου και Μουσικού Γυμνασίου Σάμου |
Έμπνευσή μας, η πρόκληση του να συμμετέχουν σε μια κοινή ομάδα, παιδιά και ενήλικες, καθηγητές και μαθητές, τρία διαφορετικά σχολεία με κοινή αυλή, κοινή ανάγκη να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό, να πειραματιστούν σε νέους ρόλους, να λειτουργήσουν με εμπιστοσύνη και ισοτιμία και να ανακαλύψουν έναν άλλο τρόπο συνύπαρξης στο σχολείο.
Ένας μαθητής σήμερα είπε : "Μας αρέσει που οι καθηγητές μας, μας εμπιστεύονται και αφιερώνουν από τον προσωπικό τους χρόνο για να κάνουμε κάτι μαζί και να μας μάθουν κάτι πέρα από τα μαθήματα."
Εμείς λέμε: "Μας αρέσει που μαθητές και καθηγητές μαζί, αφιερώνουν από τον προσωπικό τους χρόνο, για να μάθουν κάτι παρέα, το οποίο έπειτα θα το προσφέρουν στους συμμαθητές, στους συναδέλφους και στο σχολείο τους".
Καλή συνέχεια...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου