Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

«Χτίζοντας σχέσεις εμπιστοσύνης και ασφάλειας στην οικογένεια»-Κύκλος Διαδικτυακών Συναντήσεων για γονείς παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας

 

Κύκλος Διαδικτυακών Συναντήσεων

 για γονείς παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας

Τα πρώτα χρόνια ζωής παίζουν σπουδαίο ρόλο στην πορεία ανάπτυξης του ατόμου αλλά, ευτυχώς ή δυστυχώς, τα παιδιά δεν «καταφτάνουν» με το ανάλογο εγχειρίδιο χρήσης…! Οι προκλήσεις που βιώνουν οι νέοι γονείς είναι πολλές και σημαντικές: ο δεσμός με το νέο μέλος, η ψυχοσυναισθηματική αγωγή, τα όρια, η επικοινωνία, η ζήλια μεταξύ αδερφιών, η προσαρμογή στον παιδικό σταθμό/στο νηπιαγωγείο/στο δημοτικό, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, η εναρμόνιση των σχέσεων, η ισορροπία στην ευρύτερη οικογένεια… Είναι φυσιολογικό λοιπόν, ο γονικός ρόλος να «κουβαλάει» πέρα από χαρές και ικανοποίηση, συναισθήματα όπως η μοναξιά, η ματαίωση, η εσωτερική σύγχυση και η αγωνία.

Στόχος αυτής της ομάδας είναι να αποτελέσει ένα ασφαλές πλαίσιο για να συζητηθούν οι προβληματισμοί και οι δυσκολίες της συγκεκριμένης αναπτυξιακής περιόδου, αλλά ταυτόχρονα και ένα πλαίσιο ανακούφισης και υποστήριξης, πρακτικής και συναισθηματικής, των γονιών στον σπουδαίο αυτό ρόλο. Γιατί γονείς δεν γεννιόμαστε, γινόμαστε! Και σε αυτή την μεταβατική διαδικασία χρειαζόμαστε τόσο την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών όσο και στιγμές απόλαυσης!

Bασικές Πληροφορίες για τις Συναντήσεις

Πώς; Στα πλαίσια του κύκλου συναντήσεων, οι γονείς βρίσκονται σε τακτική βάση και συζητούν, προβληματίζονται και μοιράζονται με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας θέματα και σκέψεις που σχετίζονται με τη λειτουργία της οικογένειας υπό την καθοδήγηση ενός συντονιστή/ειδικού. Οι συναντήσεις βασίζονται στην ενεργό συμμετοχή των ίδιων των μελών, πάντα με την ενθάρρυνση και υποστήριξη του συντονιστή. Η αλληλεπίδραση και ανταλλαγή απόψεων και βιωμάτων, μέσα από βιωματικές δραστηριότητες και τεχνικές, διευκολύνει την εξωτερίκευση και το μοίρασμα των προβληματισμών των γονέων αλλά και την αναζήτηση ωφέλιμων αλλαγών στον τρόπο που διαχειρίζονται τις γονεϊκές προκλήσεις.

Πού; Λόγω των περιορισμών που έχουν τεθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, οι συναντήσεις πρόκειται να υλοποιηθούν διαδικτυακά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Zoom.  Στους ενδιαφερόμενους γονείς θα δοθούν αναλυτικά όλες οι απαραίτητες οδηγίες για τη σύνδεσή τους στις συναντήσεις.
 
Πότε;
Εφόσον συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός συμμετεχόντων, προβλέπεται η υλοποίηση 8 εβδομαδιαίων διαδικτυακών συναντήσεων, διάρκειας 2 ωρών η καθεμία. Η ημέρα και ώρα των συναντήσεων θα συνδιαμορφωθεί με τους ενδιαφερόμενους γονείς.

Πώς μπορώ να συμμετέχω; Στις συναντήσεις μπορούν να συμμετέχουν γονείς που διαμένουν στη Σάμο, την Ικαρία και τους Φούρνους. Οι ενδιαφερόμενοι γονείς είναι απαραίτητο να δηλώνουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή μέχρι την Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου στα τηλέφωνα του «Φάρου»: Σάμος: 22730.23443 και 87070-1 και Ικαρία: 22750,24047, καθημερινά, 8.30-2.30 μ.μ.

Όλες οι υπηρεσίες του Κέντρου Πρόληψης παρέχονται δωρεάν και υλοποιούνται σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ.

1 σχόλιο:

  1. Συγχαρητήρια για την πολύτιμη βοήθεια που προσφέρετε στους δύσκολους καιρούς της πανδημίας, όπου πραγματικά δοκιμάζονται οι ψυχικές μας αντοχές και όχι μόνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολική Διαμεσολάβηση - ένας τρόπος να επιδιώκουμε επανορθώσεις και λύσεις σε συγκρούσεις μεταξύ των μαθητών.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες από το 2  Γυμνάσιο Σάμου προπονούνται στη Σχολική διαμεσολάβηση, μαζί με τους υπεύθυνους /ες καθηγητές και καθηγ...