Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

"Φωτίζοντας το ταξίδι προς τη μητρότητα" - Διαδικτυακές συναντήσεις για εγκυμονούσες

Κύκλος διαδικτυακών συναντήσεων για εγκυμονούσες

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος πολύ πλούσια σε συγκινήσεις, μεταβάσεις, αλλαγές. Μια εποχή καλωσορίσματος…

Σ’ αυτό το ταξίδι των εννέα  μηνών η γυναίκα καλείται να εξοικειωθεί με όλες τις μεταβολές και ανακατατάξεις που συμβαίνουν στο ίδιο της το σώμα, στη σχέση με το σύντροφό της,  την πατρική της οικογένεια, τους διαφορετικούς της ρόλους και να προετοιμαστεί γι’ αυτή τη βιολογική και ψυχολογική μετάβασή  της από γυναίκα σε μητέρα.

Η πρώιμη σχέση και επικοινωνία μητέρας-εμβρύου ήδη από τη μήτρα τίθεται ως βάση για τη μετέπειτα κοινή τους πορεία. Μέσα στη μήτρα το έμβρυο δεν μεγαλώνει απλά αλλά ωριμάζει, οι εμπειρίες της μήτρας αποτελούν τον κληρονομικό του πλούτο. Η μητέρα είναι ο πρώτος άνθρωπος που μαθαίνει τον κόσμο στο παιδί και άρα η πρώτη που θέτει τις βάσεις της ασφάλειας, του εαυτού, της αυτοεκτίμησης και της προσωπικότητας του παιδιού της.

Είναι, λοιπόν, φυσικό η περίοδος της εγκυμοσύνης να συνοδεύεται κι από πολλά και σημαντικά εσωτερικά ερωτήματα όπως, 

- Πώς θα είναι το μωρό μου; Θα καταφέρω να συνδεθώ μαζί του;

- Θα είμαι καλή μητέρα; Κι από πού θα μάθω να είμαι καλή μητέρα;

- Τι θα αλλάξει στην οικογένεια με τον ερχομό του μωρού και πόσο θα επηρεάσει τη σχέση με το σύντροφό μου;

 
 
Βασικές πληροφορίες για τις συναντήσεις
 
Γιατί; Η δημιουργία ενός κύκλου συναντήσεων ειδικά για μέλλουσες μητέρες επιδιώκει να διασφαλίσει τον απαραίτητο χώρο και χρόνο ώστε να προσεγγιστούν τα παραπάνω θέματα υπό την καθοδήγηση ενός συντονιστή/ειδικού. Η  συμμετοχή σε μια τέτοια ομάδα θα συμβάλλει στην προετοιμασία της γυναίκας δίνοντας της τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή και να μοιραστεί συναισθήματα, ανησυχίες και  εμπειρίες με άλλες γυναίκες που διανύουν μια παρόμοια περίοδο στη ζωή τους.

Πώς; Η αλληλεπίδραση και ανταλλαγή απόψεων μέσα από βιωματικές δραστηριότητες και τεχνικές κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, πάντα με την ενθάρρυνση και υποστήριξη του συντονιστή, ενισχύει την ομάδα, τη δημιουργία σχέσεων και  το δέσιμο των ατόμων που την αποτελούν. Παράλληλα διευκολύνει την εξωτερίκευση, το μοίρασμα αλλά και τη συνειδητοποίηση ορισμένων “ασυνείδητων” στοιχείων που επηρεάζουν τη σχέση της γυναίκας με τη μητρότητα και το βρέφος. 

Πού; Λόγω των περιορισμών που έχουν τεθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, οι συναντήσεις πρόκειται να υλοποιηθούν διαδικτυακά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Zoom
 
Πότε; Εφόσον συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός συμμετεχουσών,προβλέπεται η υλοποίηση 8 εβδομαδιαίων διαδικτυακών συναντήσεων, διάρκειας 2 ωρών η καθεμία. Η ημέρα και ώρα των συναντήσεων θα συνδιαμορφωθεί με τις μέλλουσες μητέρες.

Πώς μπορώ να συμμετέχω;Στις συναντήσεις μπορούν να συμμετέχουν μέλλουσες μητέρες που διαμένουν στη Σάμο, την Ικαρία και τους Φούρνους. Οι ενδιαφερόμενες είναι απαραίτητο να δηλώνουν συμμετοχή μέχρι τη Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 2022 στα τηλέφωνα του «Φάρου», Σάμος: 22730.23443 και 87070-1 και Ικαρία: 22750,24047, καθημερινά, 8.30-2.30 μ.μ.


Όλες οι υπηρεσίες του Κέντρου Πρόληψης παρέχονται δωρεάν και υλοποιούνται σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εργαστήριο του "Φάρου" στην πόλη της Σάμου: "Οι σύγχρονες εξαρτήσεις στη ζωή των παιδιών μας και ο ρόλος των ενηλίκων"

Tο Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας  Π.Ε Σάμου "Φάρος" πρόκειται να υλοποιήσει στην πόλη τ...