Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

"Μεγαλώνοντας το παιδί μου μόνος/η"

 Κύκλος Διαδικτυακών Συναντήσεων για  Μονογονεϊκές  Οικογένειες

Ο όρος «μονογονεϊκή οικογένεια» περιλαμβάνει πολλούς και διαφορετικούς τύπους οργάνωσης. Μπορεί ο μόνος γονέας να είναι άνδρας ή γυναίκα διαφορετικής ηλικίας, ο απών γονέας να συμμετέχει σε διαφορετικό βαθμό στη ζωή του παιδιού και η αιτία μονογονεϊκότητας να είναι διαφορετική όπως  διαζύγιο, θάνατος, εκούσια ή ακούσια απόκτηση παιδιών χωρίς να έχει προηγηθεί γάμος. Συνεπώς  όποιος/α  αισθάνεται  ότι μεγαλώνει το παιδί του μόνος/η  μπορεί να έχει μια θέση στον συγκεκριμένο κύκλο συναντήσεων.

Η μορφή της οικογένειας δεν είναι ο καθοριστικός παράγοντας για να μεγαλώσουν ισορροπημένα τα παιδιά αλλά ο τρόπος που σχετίζονται και επικοινωνούν μεταξύ τους γονείς- παιδιά. Στόχος των συναντήσεων είναι η  ύπαρξη ενός υποστηρικτικού πλαισίου όπου θα παρέχει στα μέλη της  δυνατότητες- ευκαιρίες να μάθουν, να συνδεθούν, να μοιραστούν και να αλληλοφροντιστούν, παράλληλα με τη  βοήθεια στη διαχείριση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν καθημερινά.

Βασικές Πληροφορίες για τις Συναντήσεις

Πώς; Στα πλαίσια του κύκλου συναντήσεων, οι γονείς βρίσκονται σε τακτική βάση και συζητούν, προβληματίζονται και μοιράζονται με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας θέματα και σκέψεις που σχετίζονται με τη λειτουργία της οικογένειας υπό την καθοδήγηση ενός συντονιστή/ειδικού. Οι συναντήσεις βασίζονται στην ενεργό συμμετοχή των ίδιων των μελών, πάντα με την ενθάρρυνση και υποστήριξη του συντονιστή. Η αλληλεπίδραση και ανταλλαγή απόψεων και βιωμάτων, μέσα από βιωματικές δραστηριότητες και τεχνικές, διευκολύνει την εξωτερίκευση και το μοίρασμα των προβληματισμών των γονέων αλλά και την αναζήτηση ωφέλιμων αλλαγών στον τρόπο που διαχειρίζονται τις γονεϊκές προκλήσεις.

Πού; Λόγω των περιορισμών που έχουν τεθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, οι συναντήσεις πρόκειται να υλοποιηθούν διαδικτυακά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Zoom.  Στους ενδιαφερόμενους γονείς θα δοθούν αναλυτικά όλες οι απαραίτητες οδηγίες για τη σύνδεσή τους στις συναντήσεις.
 
Πότε;
Εφόσον συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός συμμετεχόντων, προβλέπεται η υλοποίηση 8 εβδομαδιαίων διαδικτυακών συναντήσεων, διάρκειας 2 ωρών η καθεμία. Η ημέρα και ώρα των συναντήσεων θα συνδιαμορφωθεί με τους ενδιαφερόμενους γονείς.

Πώς μπορώ να συμμετέχω; Στις συναντήσεις μπορούν να συμμετέχουν γονείς που διαμένουν στη Σάμο, την Ικαρία και τους Φούρνους. Οι ενδιαφερόμενοι γονείς είναι απαραίτητο να δηλώνουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή μέχρι την Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου στα τηλέφωνα του «Φάρου»: Σάμος: 22730.23443 και 87070-1 και Ικαρία: 22750,24047, καθημερινά, 8.30-2.30 μ.μ.

Όλες οι υπηρεσίες του Κέντρου Πρόληψης παρέχονται δωρεάν και υλοποιούνται σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εργαστήριο του "Φάρου" στο Καρλόβασι: "Οι σύγχρονες εξαρτήσεις στη ζωή των παιδιών μας"

  Tο Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας  Π.Ε Σάμου "Φάρος" πρόκειται να υλοποιήσει στο Καρλ...