Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024

Απολογισμός Δράσεων για το 2024

 

                                       


 Απολογισμός Δράσεων για το έτος 2024

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας της Π.Ε. Σάμου "Φάρος", που λειτουργεί σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών ΟΚΑΝΑ, κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρονιάς, που ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες, προσέγγισε -μέσα από τις παρεμβάσεις του- στην κοινότητα της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων συνολικά 3083 άτομα. Πιο συγκεκριμένα:

📌459 γονείς συμμετείχαν σε ομάδες & εργαστήρια για την οικογένεια

📌672 εκπαιδευτικοί (380 Π/θμιας & 292 Δ/θμιας) συμμετείχαν σε σεμινάρια και εποπτικές συναντήσεις  

📌907 μαθητές (309 Π/θμιας & 598 Δ/θμιας) συμμετείχαν σε ομάδες και εργαστήρια εντός και εκτός σχολικού πλαισίου

📌 53 εκπαιδευόμενοι στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) συμμετείχαν σε ομάδες

📌 30 φοιτητές συμμετείχαν σε ομάδες

📌21 επαγγελματίες υγείας συμμετείχαν σε δράσεις δικτύωσης

📌15 εθελοντές συμμετείχαν σε ομάδα

📌142 άτομα έλαβαν συμβουλευτική και υποστήριξη

📌 784 μέλη συλλόγων, εκπρόσωποι τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης συμμετείχαν σε εργαστήρια, εκδηλώσεις & συναντήσεις δικτύωσης και συνεργασίας

 

Με την ελπίδα ότι το Κέντρο Πρόληψης θα συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες του και τα επόμενα χρόνια,

το Διοικητικό Συμβούλιο & η Επιστημονική Ομάδα του Κ.Π.Π.Ε.Σάμου «Φάρος» σας ευχόμαστε Καλά Χριστούγεννα και μία νέα χρονιά με υγεία, ειρήνη και αγάπη στις καρδιές μας.


 

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024

Καλά Χριστούγεννα & Ευτυχισμένο το Νέο Έτος 2025


 

Σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς στην " Ήρεμη Δύναμη".

Στα μέσα Δεκέμβρη ολοκληρώθηκε και το τελευταίο σεμινάριο (της χρονιάς) σε εκπαιδευτικούς στη φιλοσοφία της ΄Ηρεμης Δύναμης του Haim Omer, που αποτελεί έναν ολοκληρωμένο και πρακτικό οδηγό για την αντιμετώπιση βίαιων περιστατικών στα σχολείο, την οικογένεια και την κοινότητα γενικότερα. Η επιστημονική ομάδα του Κ.Π.Π.Ε.Σάμου "Φάρος" έχει εκπαιδευτεί σε αυτό το μοντέλο και ήδη από το 2023 υλοποιεί σχετικές παρεμβάσεις σε γονείς, εκπαιδευτικούς αλλά και την ευρύτερη κοινότητα.

    

Τα τελευταία 2 χρόνια έχουν εκπαιδευτεί συνολικά 105 εκπαιδευτικοί στην 'Ήρεμη Δύναμη".Συγκεκριμένα μέσα στο 2024 εκπαιδεύτηκαν 68 εκπαιδευτικοί από το Δημοτικό Σχολείο του Μεσαίου, του Βαθέος, του Ε.Ε.Ε.ΕΚ.Σάμου, του 1ου Νηπιαγωγείου και 1ου Δημοτικού Αγ.Κηρύκου, ενώ το 2023 είχαν εκπαιδευτεί 37 εκπαιδευτικοί από το 1ο Δημοτικό Σχολείο πόλεως Σάμου, το Δημοτικό Σχολείο Κοκκαρίου και το 1ο Νηπιαγωγείο.

Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός δικτύου από σχολεία που έχουν υιοθετήσει και εφαρμόζουν τις πρακτικές της Ήρεμης Δύναμης στην καθημερινότητά τους!

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2024

Ολοκλήρωση των σεμιναρίων με θέμα τη συνεργασία Σχολείου και Οικογένειας για εκπαιδευτικούς στη Σάμο και την Ικαρία

Το Κέντρο Πρόληψης Π.Ε. Σάμου «Φάρος», σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών ΟΚΑΝΑ, υλοποίησε 4 διήμερα εκπαιδευτικά σεμινάρια (διάρκειας 6 ωρών το καθένα) με θέμα «Συνεργασία Σχολείου-Οικογένειας: δεξιότητες και προϋποθέσεις που προάγουν την επικοινωνία» με τη συμμετοχή 84 συνολικά εκπαιδευτικών και μελών του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού (ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς) των σχολείων -όλων των βαθμίδων- στη Σάμο και την Ικαρία.

Στόχος του σεμιναρίου ήταν να διευκολύνει τους συμμετέχοντες να μοιραστούν και να επεξεργαστούν λειτουργικούς τρόπους διαχείρισης των θεμάτων που προκύπτουν στη συνεργασία δασκάλου-γονιού. Έμφαση δόθηκε στην αναγνώριση και αξιοποίηση βασικών προϋποθέσεων-συνθηκών για μια καλή συνεργασία όπως και στην αξιοποίηση διευκολυντικών δεξιοτήτων επικοινωνίας

 

Πρακτικές που δυσκολεύουν την επικοινωνία με τους γονείς

 

 Συγκεκριμένα, τα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν:

- στον Εύδηλο με τη συμμετοχή 21 εκπαιδευτικών από τα σχολεία της Βόρειας Ικαρίας στις 11 και 18 Νοεμβρίου.



- στον Άγιο Κήρυκο με τη συμμετοχή 19 εκπαιδευτικών από τα σχολεία της Νότιας Ικαρίας στις 14 και 21 Νοεμβρίου.

- στην πόλη της Σάμου με τη συμμετοχή 27 εκπαιδευτικών από τα σχολεία της Ανατολικής Σάμου στις 19 και 26 Νοεμβρίου.

- στο Καρλόβασι με τη συμμετοχή 17 εκπαιδευτικών από τα σχολεία της Δυτικής Σάμου στις 3 και 10 Δεκεμβρίου.

 Η συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς θα συνεχιστεί από τις αρχές του νέου έτους με συναντήσεις ανατροφοδότησης πάνω στο συγκεκριμένο θέμα αλλά και με τον σχεδιασμό και άλλων σεμιναρίων πάνω σε ζητήματα που επίσης απασχολούν τη σχολική κοινότητα.

Πρακτικές που διευκολύνουν την επικοινωνία με τους γονείς
 Τα σεμινάρια παρέχονται δωρεάν, όπως όλες οι υπηρεσίες και οι δράσεις του Κέντρου Πρόληψης.


 

 

 

 

 

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2024

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των βραχέων παρεμβάσεων για τη γονική παρουσία

 Ηραίον

Το Κέντρο Πρόληψης Π.Ε. Σάμου «Φάρος», σε συνεργασία με τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών ΟΚΑΝΑ διοργάνωσε, με την υποστήριξη των συλλόγων Γονέων,  βιωματικά εργαστήρια με θέμα τη θεμελιώδη σημασία της γονικής παρουσίας στην ανάπτυξη και την ευημερία του παιδιού σε πολλαπλά επίπεδα, συναισθηματικά, κοινωνικά, ψυχολογικά και νοητικά.

Ως άξονες για αυτές τις παρεμβάσεις χρησιμοποιήθηκαν οι βασικές αρχές του μοντέλου της «Ήρεμης Δύναμης» του Ηaim Omer, σύμφωνα με το οποίο ο γονιός αντλεί τη δύναμή του και ασκεί θετική επιρροή μέσω της σταθερής και ισορροπημένης συμπεριφοράς του, προσφέροντας παράλληλα υποστήριξη και όρια με αγάπη.

Τα βιωματικά εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν στο Πυθαγόρειο, τους Μυτιληνιούς, το Κοκκάρι, τον Άγιο Κωνσταντίνο, τη Λέκκα, το Ηραίον, τον Μαραθόκαμπο, τα Κοντακέικα, τον Πύργο και τους Φούρνους Ικαρίας από τις 12/11   έως και τις 4/12/2024 με τη συμμετοχή 120 γονέων. Τα εργαστήρια για γονείς θα συνεχιστούν τη νέα χρονιά!


 Πυθαγόρειο 


Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2024

Δράση της Ομάδας Εθελοντών του Κέντρου Πρόληψης στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου στην Εκπαίδευση.

Η ομάδα εθελοντών του Κέντρου Πρόληψης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Σάμου "Φάρος" σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, μαζί με το Πανελλήνιο Δίκτυο Θεάτρου στην Εκπαίδευση (http://theatroedu.gr/), πραγματοποιεί  δράσεις στην σχολική κοινότητα στα πλαίσια της  Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου στην Εκπαίδευση -27 Νοεμβρίου
Η δράση περιλαμβάνει θεατρική αφήγηση του παραμυθιού " Ο Λάζαρος και οι 40 δράκοι" από "παραμυθούδες" της ομάδας εθελοντών. Πρόκειται για ένα σαμιώτικο παραδοσιακό παραμύθι για τους φόβους και τους τρόπους διαχείρισής τους, την αλληλεγγύη και το κοινοτικό πνεύμα. 
Το παραμύθι αυτό κατέγραψε η κα Ίρις Νικολαΐδου από προφορικό υλικό που μαγνητοφώνησε, το συμπεριέλαβε σε συλλογή που εξέδωσε το τοπικό περιοδικό "Απόπλους".  



Στις 27 Νοέμβρη τα παιδιά της Α,Β,Γ, Δημοτικού των Κοντακαιίκων  μπήκαν στη θέση του Λάζαρου, γέλασαν με την πονηριά του, αναλογίστηκαν τους δικούς τους φόβους και έφτιαξαν το δικό τους “σπαθί” για να τους αντιμετωπίσουν.
Τα παιδιά φαντάστηκαν δραματοποίησαν και ζωγράφισαν με εμψυχωτές-τριες του δασκάλους-ες τους και συντονιστή επιστημονικό στέλεχος του Κ.Π.

 Στις 3 Δεκεμβρίου όλη αυτή η ομάδα των εθελοντών, στελεχών του "Φάρου" και εκπαιδευτικών του Πανελλήνιου Δικτύου Θεάτρου στην εκπαίδευση, βρέθηκαν στο 1ο Δημοτικό της πόλεως Σάμου με εμψυχωτές εκπαιδευτικούς του Σχολείου. 

Η δράση θα συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο 
στο Δημοτικό Σχολείο Όρμου Καρλοβάσου στις 11 Δεκεμβρίου και στο Δημοτικό Σχολείο Λέκκας στις 12 Δεκεμβρίου. 
    Το Κ.Π. ευχαριστεί θερμά τις εθελόντριες Άννα, Κική, Σμαρούλα, Μαρία, Ειρήνη και Καλλιόπη καθώς και τις εκπαιδευτικούς της ομάδας του Θεάτρου στην Εκπαίδευση Όλγα, Σοφία, Μελίνα, Μαρία που πλαισίωσαν και υποστήριξαν την δράση. 


Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024

Διήμερη επίσκεψη του Κέντρου Πρόληψης στους Φούρνους

 Το Κέντρο Πρόληψης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Σάμου "Φάρος" σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών ΟΚΑΝΑ, επισκέφτηκε στις 28 και 29 Νοέμβρη 2024 τους Φούρνους με δύο στελέχη του. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε  

👉διήμερο βιωματικό εργαστήριο για την Κοινότητα πάνω στις αρχές της "Ήρεμης Δύναμης" 

👉 παρεμβάσεις σε όλες τις τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου Φούρνων 

👉εποπτική συνάντηση με τον σύλλογο καθηγητών 

👉συναντήσεις συνεργασίας και συντονισμού με το Δημοτικό συμβούλιο και το Περιφερειακό Ιατρείο.

Ο "Φάρος" θα επανέλθει για την συνέχεια των δράσεων το πρώτο τρίμηνο του 2025. 



Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Συναντήσεις Ευαισθητοποίησης στην Κοινότητα της Ικαρίας

 


Με αφορμή βίαια περιστατικά στην κοινότητα του νησιού μας, αλλά και διάφορες βίαιες και επιθετικές συμπεριφορές που κατά καιρούς εκδηλώνονται στις σχολικές μας κοινότητες αποφασίσαμε σαν επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης Π.Ε. Σάμου «Φάρος» σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών ΟΚΑΝΑ ,να προσεγγίσουμε αυτό το φαινόμενο από μια σκοπιά τόσο θεωρητική όσο και πιο πρακτική ώστε να ενδυναμωθούν οι κοινωνικοί δεσμοί και να στεκόμαστε απέναντι σε αυτά με μεγαλύτερη δύναμη και αποφασιστικότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε ένα βιωματικό εργαστήρι ευαισθητοποίησης σε 3 περιοχές του νησιού με τίτλο «Για μια κοινότητα που φροντίζει» ανοιχτό σε όλους τους κοινωνικούς φορείς, τους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, τους αιρετούς, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων αλλά και σε όλους τους συμπολίτες μας. 

Δευτέρα 2/12/2024 στον Άγιο Δημήτριο Ραχών, στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου ¨Λιτάνη¨, ώρα 5:30-7:30 μμ.

Δευτέρα 9/12/2024 στον Εύδηλο, στην αίθουσα του Κουτσοφλάκειου, ώρα 5:30-7:30 μμ. και

Σάββατο 14/12/2024 στον Άγιο Κήρυκο, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Παλιού Δημαρχείου (1ος όροφος), ώρα 12:00 – 14:00.

Θεωρούμε πολύ σημαντική την παρουσία όλων

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Ο "Φάρος" συναντά τους γονείς στον Μαραθόκαμπο, τα Κοντακαίικα και τους Μυτιληνιούς

Το Κέντρο Πρόληψης Π.Ε. Σάμου "Φάρος" σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών ΟΚΑΝΑ, συνεχίζει τις επισκέψεις του στις κοινότητες του νησιού της Σάμου συναντώντας τους γονείς αλλά και όσους -από τον ρόλο τους- θεωρούν ότι έχουν επίδραση στη ζωή της κοινότητάς τους. 

Μετά το Πυθαγόρειο, τον Άγιο Κωνσταντίνο, τη Λέκα και το Ηραίο, το βιωματικό εργαστήριο με θέμα: "Η σημασία της γονεϊκής παρουσίας στη ζωή του παιδιού – μια εισαγωγή στο μοντέλο της Ήρεμης Δύναμης" "ταξιδεύει" την ερχόμενη Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου και πάει:

 

1. Στον Μαραθόκαμπο:

Την Τετάρτη, 27/11, από τις 17.00 έως τις 19.00 στο Δημοτικό Σχολείο του Μαραθοκάμπου. 

Το εργαστήριο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Μαραθοκάμπου και την υποστήριξη των συλλόγων της περιοχής. 

Συντονίστρια του εργαστηρίου θα είναι η Ντέπη Τσουβαλά, ψυχολόγος, επ.υπεύθυνη του Κ.Π. «Φάρος».

 


 

 

 

2. Στα Κοντακαίικα:

Την Τετάρτη, 27/11, από τις 17.30 έως τις 19.30 στο Δημοτικό Σχολείο Κοντακαιίκων.  

Το εργαστήριο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο και τον Σύλλογο γονέων του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου Κοντακαιίκων.

Συντονιστής του εργαστηρίου θα είναι ο Αλέξανδρος Σταθακιός, κοινωνιολόγος, επιστημονικό στέλεχος του Κ.Π. «Φάρος».




3.Στους Μυτιληνιούς: 

Την Τετάρτη, 27/11, από τις 17.00 έως τις 19.00 στο Δημοτικό Σχολείο Μυτιληνιών.

Το εργαστήριο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τον Διευθυντή και τον Σύλλογο Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Μυτιληνιών.

Συντονίστρια του εργαστηρίου θα είναι η Φρόσω Μακρή, ψυχολόγος, επιστημονικό στέλεχος του Κ.Π. «Φάρος».


Σας περιμένουμε!

  



Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024

O " Φάρος" συναντά τους γονείς του Ηραίου και του Παγώνδα

 Πρόσκληση σε Βιωματικό Εργαστήριο για γονείς

"Η σημασία της γονεϊκής παρουσίας στη ζωή του παιδιού – μια εισαγωγή στο μοντέλο της Ήρεμης Δύναμης"

Παρασκευή,22 Νοεμβρίου, 17.30-19.30,  Αίθουσα Μουσείου Ναυπηγικής Τέχνης Ηραίου 


Το Κέντρο Πρόληψης Π.Ε. Σάμου «Φάρος» σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών – ΟΚΑΝΑ, το Δημοτικό Σχολείο Παγώνδα και το Νηπιαγωγείο Ηραίου και ο Σύλλογος Γονέων των σχολείων, σας προσκαλούμε στο βιωματικό εργαστήριο με θέμα τη θεμελιώδη σημασία της γονεϊκής παρουσίας στην ανάπτυξη και την ευημερία του παιδιού σε πολλαπλά επίπεδα — συναισθηματικά, κοινωνικά, ψυχολογικά και νοητικά.

Στη συνάντηση αυτή θα εξερευνήσουμε πώς μπορούμε να διατηρούμε ένα ασφαλές περιβάλλον, μέσα στο οποίο θα μπορούμε να συνοδεύουμε τα παιδιά μας στο μεγάλωμά τους καθώς και τρόπους να διαχειριζόμαστε τις προκλήσεις της καθημερινής ζωής με τα παιδιά. 

Γι’ αυτόν τον σκοπό, θα αξιοποιήσουμε τις βασικές αρχές του μοντέλου της «Ήρεμης Δύναμης», σύμφωνα με το οποίο ο γονιός αντλεί τη δύναμή του και ασκεί θετική επιρροή μέσω της σταθερής και ισορροπημένης συμπεριφοράς του, προσφέροντας παράλληλα υποστήριξη και όρια με αγάπη.

Το εργαστήριο αφορά κυρίως τους γονείς, αλλά θα μπορούσαν να το παρακολουθήσουν εκπαιδευτικοί και άλλα ενήλικα άτομα που εμπλέκονται στην ανατροφή των παιδιών. 

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή,22 Νοεμβρίου, 17.30-19.30 στην  Αίθουσα Μουσείου Ναυπηγικής Τέχνης Ηραίου 

με συντονιστή το επιστημονικό στέλεχος του «Φάρου», Αλέξανδρο Σταθακιό, Κοινωνιολόγο. 

Όλες οι δράσεις του Κέντρου Πρόληψης Π.Ε. Σάμου «Φάρος» παρέχονται δωρεάν.



Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024

Ο Φάρος συναντά τους γονείς στη Λέκα

 Ανοιχτή πρόσκληση για τους γονείς και τα μέλη της κοινότητας της Λέκας

Το Κέντρο Πρόληψης Π.Ε. Σάμου «Φάρος» σε συνεργασία με τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών ΟΚΑΝΑ και σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο της Λέκας και την υποστήριξη των Συλλόγων της περιοχής, σας προσκαλούμε στο βιωματικό εργαστήριο με θέμα τη σημασία της γονεϊκής παρουσίας στο μεγάλωμα του παιδιού. Σε αυτό το εργαστήρι οι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για ζητήματα που αφορούν στο γονεϊκό ρόλο σήμερα  και να "εξασκηθούν" στις πρακτικές της 'Ήρεμης Δύναμης".

Η πρόσκληση δεν αφορά μόνο όσους είναι γονείς αλλά και όσους -από το ρόλο τους-θεωρούν ότι έχουν επίδραση στη ζωή της κοινότητας της Λέκας.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου και ώρα: 17:00 - 19:00 στο Δημ. Σχολείο της Λέκας. Συντονίστρια του εργαστηρίου θα είναι η Ντέπη Τσουβαλά, ψυχολόγος, επ. υπεύθυνη του Κ.Π. «Φάρος».

Όλες οι δράσεις του Κέντρου Πρόληψης Π.Ε. Σάμου «Φάρος» παρέχονται δωρεάν.

Σας περιμένουμε


O "Φάρος" συναντά τους Γονείς

 

12 Νοεμβρίου 2024 

Το Κέντρο Πρόληψης Π.Ε. Σάμου "Φάρος" σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών ΟΚΑΝΑ συναντά τους γονείς στις κοινότητές τους. Πρώτος σταθμός σήμερα το απόγευμα το Πυθαγόρειο και ακολουθούν ο Αγ. Κωνσταντίνος, η Λέκα, το Κοκκάρι, ο Μαραθόκαμπος, τα Κοντακέικα, ο Πύργος, οι Μυτιληνιοί, η Χώρα, ο Παγώνδας και το Ηραίον. Σε αυτά τα εργαστήρια οι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη σημασία της γονεϊκής παρουσίας και να "εξασκηθούν" στις πρακτικές της 'Ήρεμης Δύναμης". Μείνετε συντονισμένοι.

Επόμενος σταθμός: Άγιος Κωνσταντίνος

Γονείς και μέλη της κοινότητας από τους Βουρλιώτες, Μανωλάτες, Άμπελο, Σταυρινίδες και Άγιο Κωνσταντίνο σας περιμένουμε την Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 18.00-20.00 στο Δημοτικό σχολείο Αγίου Κωνσταντίνου.
Συντονίστρια του εργαστηρίου θα είναι η Βαγγελιώ Αμπαζή, ψυχολόγος, επιστημονικό στέλεχος του Κ.Π. «Φάρος».



Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024

Σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς της Ικαρίας



Σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών ΟΚΑΝΑ



Το Κέντρο Πρόληψης Π Ε Σάμου "Φάρος" που λειτουργεί σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών ΟΚΑΝΑ, πρόκειται να υλοποιήσει δυο διήμερα εκπαιδευτικά σεμινάρια με τίτλο: "Συνεργασία σχολείου- οικογένειας: Προϋποθέσεις και δεξιότητες που προάγουν την επικοινωνία" για τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ικαρίας.

Δευτέρα 11/11 17:00-20:00 και 18/11 17:00-20:00 στο Κουτσουφλάκιο Ευδήλου.

Πέμπτη 14/11 17:00-20:00 και 21/11 17:00-20:00 στο Παλιό Δημαρχείο Αγίου Κηρύκου.



Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024

Πραγματοποίηση εκδήλωσης του Κέντρου Πρόληψης Σάμου σε συνεργασία με την ΕΛΜΕ Σάμου: «Φαινόμενα Βίας στη Σχολική Κοινότητα. Δυνατότητες Πρόληψης και Αντιμετώπισης»

 Το Σάββατο 19/10/2024 και ώρα 6.30 μ.μ., στην κατάμεστη αίθουσα του Δήμου Ανατολικής Σάμου, πραγματοποιήθηκε η Ανοιχτή Εκδήλωση – Συζήτηση που συνδιοργάνωσε ο «Φάρος» με την ΕΛΜΕ Σάμου: «Φαινόμενα Βίας στη Σχολική Κοινότητα- Δυνατότητες Πρόληψης και Αντιμετώπισης» με κεντρικό εισηγητή τον κο. Γιώργο Νικολαΐδη, Ψυχίατρο, Διευθυντή Δ/νσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού.

 Στην εκδήλωση μίλησαν η Πρόεδρος της ΕΛΜΕ κα. Ελπινίκη Δεμερτζή και η Επιστημονική Υπεύθυνη του Κ.Π. Π.Ε. Σάμου «Φάρος», κα Δέσποινα Τσουβαλά, οι οποίες αναφέρθηκαν σε δράσεις και πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει αντίστοιχα ο φορέας που εκπροσωπούν για την πρόληψη και αντιμετώπιση της νεανικής βίας και ειδικότερα αυτής στους σχολικούς χώρους.

 Ο κος Νικολαΐδης αναφέρθηκε στα στατιστικά στοιχεία   του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών που μετράει το φαινόμενο από το 1998 με μεθοδολογία που ακολουθείται παγκόσμια, με βάση τα οποία το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού στη χώρα μας ποσοτικά, παρουσίασε αύξηση στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης (2010-2015). Έπειτα τα ποσοστά έμειναν σταθερά και την τελευταία διετία μειώνονται. Το ίδιο προκύπτει κι από στοιχεία της Eurostat για την παραβατικότητα ανηλίκων. Υπήρξε αύξηση στην οικονομική κρίση και στη συνέχεια σταθεροποίηση. Το μόνο κομμάτι σχολικού εκφοβισμού που αυξάνεται στην Ελλάδα, είναι ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός. «Οι σημερινοί έφηβοι γεννήθηκαν μέσα στην κρίση, μεγάλωσαν σε ένα περιβάλλον απανωτών κρίσεων και στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουν πώς είναι να ζει κανείς σε μια  πιο ασφαλή κοινωνία, όπου ο άλλος δεν είναι ένας εν δυνάμει απειλητικός κίνδυνος.»

 Παρόλα αυτά, ο κος Νικολαΐδης επισήμανε ότι έχει υπάρξει μια ποιοτική διαφοροποίηση στα περιστατικά βίας  με περισσότερη σκληρότητα και αναλγησία και αυτό, μπορεί να αποδοθεί  στην οικονομική κρίση, αλλά και στον εγκλεισμό της πανδημίας.

















Τέλος ο κεντρικός μας εισηγητής αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρχει ένα συνεκτικό πλαίσιο κοινωνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής παρέμβασης, που να στηρίζουν τις  οικογένειες, τα σχολεία, τις κοινότητες και είναι σε σύνδεση και ετοιμότητα, όταν παρατηρείται όξυνση.

 

Μετά την εισήγηση, αναπτύχθηκε πλούσιος διάλογος, με πολλές ερωταπαντήσεις, οι οποίες εμβάθυναν στην κατανόηση του θέματος.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλοί εκπαιδευτικοί,  υγειονομικοί και προσωπικό από όλες σχεδόν τις ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες του νησιού, γονείς, αλλά και πολλά ενδιαφερόμενα μέλη της τοπικής μας κοινότητας.

Ενημερώνουμε τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς ότι λειτουργούν ομάδες, δράσεις και προγράμματα του «Φάρου», τα οποία σχετίζονται με τα προβλήματα που αναφέρθηκαν στον διάλογο και καλούμε τους ενδιαφερόμενους να έρθουν σε επαφή για να συμμετάσχουν.

  

 

Εργαστήριο με θέμα: "Γονείς στην ψηφιακή εποχή: Η σχέση των εφήβων με τις οθόνες και το διαδίκτυο και ο ρόλος μας ως γονείς"

  Το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Σάμου με Λυκειακές Τάξεις σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης Π.Ε. Σάμου "Φάρος" σας προσκαλούν σε έν...