Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Δυτικής Σάμου για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού


Η 21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων. Με αφορμή αυτή την μέρα ο Filippo Grandi, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, δήλωσε μεταξύ άλλων:

"Κάτι τέτοιο απαιτεί να παραδεχτούμε όλοι μας ότι ο ρατσισμός είναι ευρέως διαδεδομένος στις κοινωνίες και να αναγνωρίσουμε τον αντίκτυπο που έχει στους ανθρώπους και στις κοινότητες – συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Προϋποθέτει ακόμα να μην μείνουμε απλά στην παραδοχή – αλλά να αναλάβουμε δράση προστατεύοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα, καταπολεμώντας τις διακρίσεις και καλλιεργώντας τον αμοιβαίο σεβασμό και την κατανόηση μεταξύ των κοινοτήτων και των πολιτισμών. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι άνθρωποι μπορούν να εξασκήσουν το δικαίωμά τους να ζουν απαλλαγμένοι από φυλετικές διακρίσεις και μίσος.

Για να το καταφέρουμε αυτό θα πρέπει να εντοπίσουμε και να αμφισβητήσουμε τη ρητορική που προωθεί τα στερεότυπα και οδηγεί στον φυλετικό αποκλεισμό των ανθρώπων. (...) Ωστόσο, κάτι τέτοιο απαιτεί επίσης να εξετάσουμε, να αναγνωρίσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις φυλετικές και άλλες ανισότητες που ενδεχομένως να υφίστανται στο εσωτερικό των οργανισμών μας. ..."

Στην Προαγωγή της Ψυχοκοινωνικής Υγείας εντάσσεται και η "θραύση" αυτών των στερεοτύπων καθώς ο κοινωνικός αποκλεισμός έχει πολλές ατραπούς , αλλά και περίεργα μονοπάτια. Συχνά "ο φόβος του Άλλου" απειλεί εκτός τον "Άλλο", φυλετικό, θρησκευτικό, πολιτισμικό, κοινωνικό, απειλεί και αποδιοργανώνει εκτός τον "Άλλο" και αυτόν που βιώνει αυτό το συναίσθημα και κυρίως δεν τον βοηθάει να επεξεργαστεί τι υπάρχει "από κάτω". 

Το Κέντρο Πρόληψης δεν μπορεί να λείπει από αυτή την προσπάθεια , που είναι αγώνας για "μια ζωή με νόημα" , απαλλαγμένη από διάχυτους φόβους. 

Με αφορμή την ημέρα αυτή. 21 Μάρτη 2023,  το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Δυτικής Σάμου σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Σάμου «Φάρος» διοργανώσαν στο Δημαρχείο της Δυτικής Σάμου και στην Κεντρική Πλατεία Καρλοβάσου ένα πρωινό ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινότητας. Από τις 10:00 έως τις 14:00 στην αίθουσα συμβουλίου του Δημαρχείου, προβλήθηκαν ία σειρά από ταινίες μικρού μήκους με θέμα το ρατσισμό. 




Στη συνέχεια  στην πλατεία  δημιουργήσαμε όλοι μαζί το πανό της αλληλεγγύης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εργαστήριο του "Φάρου" στην πόλη της Σάμου: "Οι σύγχρονες εξαρτήσεις στη ζωή των παιδιών μας και ο ρόλος των ενηλίκων"

Tο Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας  Π.Ε Σάμου "Φάρος" πρόκειται να υλοποιήσει στην πόλη τ...