Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

"Διαμεσολάβηση" για να πάει καλά το καλοκαίρι!

 Από το καλοκαίρι του 2015, δεν μπορούν  να ξεκινήσουν οι  καλοκαιρινές διακοπές,  εάν πρώτα δεν υλοποιηθεί η εβδομάδα εκπαίδευσης των μαθητών και μαθητριών,  στις αρχές και τα βήματα της Διαμεσολάβησης. 

Μια μεγάλη, πλούσια και δυνατή ομάδα που αποτελείται από καθηγητές και καθηγήτριες του 2ου Γυμνασίου και του Μουσικού σχολείου μαζί με μαθητές και μαθήτριες από τα δύο σχολεία, μετά τη λήξη των μαθημάτων, έδωσε για λίγες ακόμα μέρες ζωή στο σχολείο. 


Από τις 19 Ιουνίου έως και τις 23 Ιουνίου, δύο ώρες τη μέρα, η ομάδα δημιούργησε συνθήκες και προϋποθέσεις για μια διαφορετική  επίλυση των συγκρούσεων, ουσιαστικά για  έναν άλλο τρόπο συνύπαρξης στο σχολείο, όπου τα προβλήματα και οι συγκρούσεις που δημιουργούνται , επιλύονται με την βοήθεια των συνομηλίκων, μέσα από τη διαδικασία της Διαμεσολάβησης.  


                  Στηρίζω-Στηρίζομαι

Με το καλωσόρισμα των νέων μελών, η ομάδα ξαναγνωρίστηκε, δέθηκε και εκπαιδεύτηκε στην ενεργητική ακρόαση, τον εντοπισμό και διαχείριση των συναισθημάτων, στους τρόπους επίλυσης των συγκρούσεων. Προβληματίστηκε για τους διαφορετικούς ρόλους που παίρνουμε σε μια σύγκρουση και ιδιαίτερα στο σχολείο, για το πόσο χρήσιμη ή και ωφέλιμη μπορεί να είναι η σύγκρουση και ιδιαίτερα ένας διαφορετικός και εμπνευσμένος τρόπος επίλυσης όπου τα παιδιά γίνονται πρωταγωνιστές και αναλαμβάνουν με δέσμευση, σοβαρότητα και ενδιαφέρον την ευθύνη να εξασφαλίσουν τη διαδικασία της Διαμεσολάβησης, κατά την οποία τα δύο συγκρουόμενα μέρη θα βρουν μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.Δουλειά σε μικρές ομάδες  και τι εστί Διαμεσολάβηση 
                                                                                                                                        "Παίζουμε τη διαμεσολάβηση"


Ερωτήματα, παιχνίδια, επιχειρήματα, απόψεις, συναισθήματα, αντιπαραθέσεις, παιχνίδια ρόλων κάνουν πολύ πλούσια την εβδομάδα αυτή, όπου στο τέλος της, οι μαθητές γίνονται διαμεσολαβητές και διαμεσολαβούμενοι,  βιώνοντας οι ίδιοι και οι ίδιες την εμπειρία που το σχολείο τους προτείνει στο σύνολο των μαθητών. 


                                Ακούγοντας την εμπειρία της ομάδας από τους "παλιούς"


Φέτος αποχαιρετήσαμε μαθητές και μαθήτριες,  διαμεσολαβητές και διαμεσολαβήτριες, οι οποίοι/οι οποίες θα συνεχίσουν στο Λύκειο, παίρνοντας μαζί τους, όλες τις εμπειρίες της ζωής της ομάδας, τους/τις ευχόμαστε "καλή δύναμη και καλή συνέχεια". Η ομάδα ήταν πολύ τυχερή που τα προηγούμενα χρόνια ανέλαβαν και αυτό το ρόλο στο σχολείο τους. 


 Καλό καλοκαίρι σε όλους και όλες 

Από Σεπτέμβρη θα  βουτήξουμε στις νέες "περιπέτειες της Διαμεσολάβησης" στο σχολείο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

  Βιωματικό εργαστήρι για παιδιά 7-11 χρονών στην Ικαρία Η επιλογή του πληρώματος ολοκληρώθηκε και είμαστε έτοιμοι για αναχώρηση!  Για 8 συν...