Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

Έναρξη Ομάδων Γονέων - Πρόσκληση για συμμετοχή

Το Κέντρο Πρόληψης ΠΕ Σάμου «Φάρος», στα πλαίσια συνεργασίας με την τοπική κοινότητα και ιδιαίτερα με τους γονείς, θα πραγματοποιήσει  ομάδες γονέων σε διάφορα μέρη της Σάμου. Προκειμένου να προχωρήσουμε στον ορισμό ημέρας, ώρας και τόπου διεξαγωγής, κρίνεται απαραίτητη η αίτηση συμμετοχής. Μπορείτε να δηλώνετε συμμετοχή στα τηλέφωνα του Φάρου (22730 23443 & 87070-1)  και στο e-mail του Φάρου (kpfaros@gmail.com ).



Τι είναι η ομάδα γονέων… με λίγα λόγια…


Η ομάδα γονέων είναι η διαδικασία κατά την οποία  γονείς βρίσκονται σε τακτική βάση και συζητούν, προβληματίζονται και μοιράζονται με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας θέματα και σκέψεις που σχετίζονται με τη λειτουργία μιας οικογένειας υπό την καθοδήγηση ενός συντονιστή/ειδικού. Πιο συγκεκριμένα, η θεματολογία των ομάδων συνήθως αφορά σε ζητήματα σχετικά με τα παιδιά αλλά και τη σχέση με τον/τη σύντροφο, θέματα επικοινωνίας, αυτοεκτίμησης, διαχείρισης συγκρούσεων, ενημέρωσης για θέματα εξαρτήσεων (ουσίες, διαδίκτυο) αλλά και άλλα που μπορεί να προκύψουν ως ανάγκη από τα μέλη της ομάδας.

Η λειτουργία τέτοιων ομάδων βασίζεται στην ενεργό συμμετοχή των ίδιων των μελών, μέσα από την ανταλλαγή βιωμάτων, πάντα με την ενθάρρυνση και υποστήριξη του συντονιστή.

Οι συναντήσεις συνήθως γίνονται κάθε εβδομάδα και έχουν δίωρη διάρκεια. Η ομάδα ολοκληρώνεται σε 6 συναντήσεις με τη δυνατότητα να συνεχιστεί με ένα δεύτερο κύκλο. Τα άτομα που συμμετέχουν σε μία ομάδα είναι σταθερά (δεν εναλλάσσονται δηλαδή ) γιατί είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα κλίμα εμπιστοσύνης και εξοικείωσης που μεγαλώνει φορά με τη φορά. Ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν μπορεί να ξεπερνά τα 20 άτομα. Η μέρα, η ώρα και το μέρος διεξαγωγής της ομάδας θα ανακοινωθούν μετά την συγκέντρωση των συμμετοχών.

Η εμπειρία έχει δείξει ότι μια ομάδα λειτουργεί καλά όταν υπάρχει η δέσμευση από την πλευρά των μελών για όσο το δυνατόν συστηματικότερη συμμετοχή γι’ αυτό και η ομάδα «κλείνει» μετά τη δεύτερη συνάντηση (δεν μπορούν δηλαδή να ενταχθούν σε αυτή νέα μέλη).


Αν επιθυμείτε να ενημερώνεστε για τις δράσεις μας, μπορείτε να μας επισκέπτεστε στην ιστοσελίδα μας: www.kpfaros.gr,  το Blog μας: kpfaros.blogspot.com & το facebook: Κέντρο Πρόληψης Σάμου

Για οποιαδήποτε άλλη διευκρίνιση, είμαστε στη διάθεσή σας.

Η επιστημονική ομάδα του Κ.Π. «Φάρος»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εργαστήριο του "Φάρου" στην πόλη της Σάμου: "Οι σύγχρονες εξαρτήσεις στη ζωή των παιδιών μας και ο ρόλος των ενηλίκων"

Tο Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας  Π.Ε Σάμου "Φάρος" πρόκειται να υλοποιήσει στην πόλη τ...